FarmPhoto.com - The global farm community.
T3RRA Cutta
Thread #389546 / / Total number of messages: 25 / Thread View Count: 3524 / Add thread to favorites:
BART79 389546 307 JD 6920 Destoning. either
JD 6920 Destoning.
I had to do some destoning today with this 6920 and Netagco Reekie destoner at Croxton, near Thetford, Norfolk, England.
Anyway, I brought my camera with me and since you don't have to steer I (very, very carefully) got out and took some pics.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
O ja, maar ook even in het Nederlands, ik moest vaandag wat land stenenrooien bij Croxton, in de buurt van Thetford, in Norfolk, Engeland. Ik had m'n camera mee en aangezien je niet hoeft te sturen ben ik (heel heel voorzichtig) uitgestapt om wat foto's te nemen.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Is it for a traineeship for your school?

Is het als stageplek vanuit school?
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Chris kan natuurlijk niet altijd komen om foto's te nemen hé Bart :-P
0,0,0
.
.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Slow job at around 1/1.5mph / 1.6/2.4 kph.

Langzaam werk zo rond de 1.6/2.4 km/uur.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
very nice tractor and photo;-)
0,0,0
.
.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Good thing healt & safety didn't spot me! I would've told them the driver left somewhere else anyway. :-D

Maar goed dat the Arbo inspectie niet langs kwam! Ik had ze toch wijs gemaakt dat de chauffeur ergens anders was. :-D
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
That's right Arcane! :-D

Hi Chris, just thought I'de show you what you missed out on. :-D

Michiel, ik woon en werk hier in Engeland. Al bijna 3 jaar nu. Je kan dus wel zeggen dat ik geemigreerd ben. Het doel is om hier voor mijzelf te beginnen. Ik wacht dan ook op het ogenblik op een huurcontract voor 6 ha en huur nog 2 ha in de buurt waar ik woon. Hier komt groente op dit jaar. Verder verhuur ik mij aan boeren en loonwerkers.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Takes a while to get to the other end! Good thing there was a Classic Tractor magazine in the cab so I could do some reading.

Duurt wel even tot je aan de andere kant bent. Gelukkig had ik een Classic tractor blaadje in de cabine, zodat ik wat kon lezen.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Up front you can just make out the rotor for breaking up and feeding the ridge evenly onto the webs. There are 4 short webs. Than the bit of web on the top at the back you can put down too rub on the clods in cloddy conditions. Not on this sandy soil.

Voorin zie je de rotor om de rug op te breken en gelijkmatig in te voeren. Er zitten 4 korte zeefmatten in de machine. Het enkel stuk zeefmat achter boven op de machine kan je laten zakken als er kluiten zijn on ze kapot te vrijven. Op deze zandgrond niet nodig.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
My new Nintendo gameboy! :-P :-D

No not really, just the controle box for the destoner, the left one moves the front op or down and lifts or lowers the back. The button above it lowers the machine automatic to the pre-set dept. The middle joystick steers the wheels on the machine and if you click it down it goes automaticly to center. The right one moves the deposit elevator left or right and moves the bit of web on top the machine up or down. The right of the three switches changes the direction on the deposit elevator. The others do nothing.

Mijn nieuwe Nintendo gameboy :-P :-D

Nee hoor, gewoon the controle box voor de machine. De eerste joystick bediend het heffen en zakken van de rooibek en heffen en zakken van de achterkant. Knopje daarboven brengt de bek naar ingestelde diepte. De midden joystick is voor het sturen en als je hem naar beneden klikt dan centreren de wielen zich. De laatste is voor het losbandje achteraan heen en weer te bewegen en om het stuk mat bovenop de machine te laten zakken. De rechtse van de 3 schakelaars is voor de draairichting van het losbandje. De andere doen niks.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Excellent photos Bart :-)

We dont use destoners here, so I was interested to see these pics of yours :-)

Regards,

TC.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Wat doe je daar precies? Ik heb er namelijk nog nooit van gehoord 'stenenrooien'. Ik veronderstel stenen uit de grond halen?
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Maarten,

Dit is om een bed te krijgen zonder steen voor rooivruchten. Zoals je ziet komen de stenen in de wielsporen. Het moet dus ieder jaar voor een rooivrucht. Het is teveel steen om met bv aardappelrooien uit te sorteren. ook krijg je meer misvorming, vooral met wortelen (wat dit bedrijf veel teelt) als de wortelen om stenen heen moeten groeien.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Very intresting pics!

Here in our part of Sweden nearly every potato-grower use destoning. Most of them uses Grimme or old Reeike (red) destoners.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Aha bedankt Bart. Zo weet ik dat ook alweer.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
wat ik nog altijd niet begrijp is waarom ze die stenen dan op het land laten. als je nu ipv dat kort bandje er nu eens een lange band opzet en er met een kipper naast rijdt zijn alle stenen van het veld af, of zijn ze in Engeland nog zo slim niet? :-\
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Tom ik denk dat er zoveel stenen in de grond zitten dat dat onbegonnen werk is.

Bart, moet dit werk elk jaar overnieuw of maakt men tegenwoordig gebruik van GPS om ieder jaar hetzelfde pad te gebruiken? aardappels kun je natuurlijk niet elk jaar op hezelfde land poten maar als je hier over een paar jaar terug komt voor aardappels en je pakt net niet hetzelfde spoor dan zit je weer met veel stenen in je bed. Leg s ff uit. Heb hier al vaak foto's van gezien maar de aanpak is me nog niet helemaal duidelijk

and for english speaking people: My question is what they do next year. Do they use the same ridge every year, or are the stones mixed again through the soil when they harvest the potatoes?
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
volgens de uitleg die ze mij al hebben gegeven moet het iedere keer dat er rooivruchten geteeld worden opnieuw worden gedaan. tijd- en geldrovend werkje als je het mij vraagt :-\
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
bart. wat voor groenten ga je daar telen in engeland, is daar in engeland nog een beetje vraag naar groenten, want wij kunnen hier zowat niks verkopen.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
Tom, afvoeren zou nogal wat werk wezen, want de hele bouwvoor zou moeten worden ontsteend om dan geen steen meer op te ploegen in volgende jaren Dan met woelen komt er nieuw steen naar boven. En in het voorjaar wil je natuurlijk niet het land vast rijden met kiepers.

RVM, dit moet iedere keer voor een rooivrucht gebeuren. Met bewerkingen na de oogst mixen de stenen weer door de grond. De sporen zullen toch losgetrokken moeten worden on het water weg te laten en de bedden moeten opnieuw gevormd worden, dan mixed het steen toch weer door het bed.

Ik denk vaak na over hoe iets efficienter en goedkoper zou kunnen, maar ontstenen kom je niet onderuit. Wel vind ik kan het aantal werkgangen drastisch terug. Zo is het bij deze bedrijven voor wortelen en uien bv: ploegen, rugvormen, ontstenen, bedvormen, zaaien. Dus vier werkgangen voor het zaaien. Ik vind dat de rugvormer wel aan de ploeg kan. Als je een v-vorm element achter de voorste scharen van de ploeg hebt die 1,80 breed ploegt maak je met het ploegen gelijk 1.80 breede ruggen. Dan achter aan de ontstener een apparaat dat het bed vlak maakt en klaar. Daarom wil ik ook hier voor mijzelf beginnen, bij ieder bedrijf waar ik hier heb gewerkt ontbreekt de efficientie waar ik in Nederland aan gewend was. Bv werkte ik vorige zomer voor een kruidenteler waar ik basilicum moest zaaien. Ik wees hem op de insporing in het zaaiwerk, dat is altijd zo zegt hij. Dus ik laat de bandendruk naar 1 bar en weg sporen. Vond hij geweldig! In Nederland is het normaal om je bandenspanning aan te passen. Hier kijkt men niet naar deze dingen en ik kom vaak tegen te veel bewerkingen (en geeneen goed) en bodemstructuur die naar de knoppen is.

Mark, Nederland exporteerd heel veel groenten, als je van zo'n export markt afhankelijk bent dan is de prijs erg op en neer. Engeland importeerd veel groenten en ik zie vaak dat prijzen hier beter zijn. En dan gooi ik er nog een beetje Hollandse efficientie in om lagere kosten te hebben dan m'n collega's hier en dan hoop ik wat te verdienen. Het telen maak ik mij niet druk om, wel een beetje om het vermarkten, maar wie niet waagt wie niet wint. Ik doe het met eigen geld dus dat is alles wat ik kan verliezen.
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
inderdaad bart, je kan als tuinder beter in een import in plaats van export land wonen, want dat is dan veel meer een vragende markt, wat voor groenten ga je kweken.

heb je zelf machines, komt er een loonwerker, of mag je de machines van je collega tuinders gebruiken
0,0,0
Re: JD 6920 Destoning.
.
0,0,0
Loading Message List
[You must sign in to add photos or messages to this thread]
.
Please Note: FarmPhoto.com does not claim ownership of the photos posted here.
Contact individual posters for permission before using any of the photos.
0.195sec